Om Buglady

Mit navn er Nina Askov.  Det er mig, der er “The Buglady” og min mission med bloggen her og de foredrag og events, jeg holder, er at oplyse forbrugerne om alle fordelene ved at spise insekter. Lige fra de miljø- og klimamæssige til de gastronomiske og sundhedsmæssige.  Insekter er her den rene pakkeløsning og det forsøger jeg at videreformidle til publikum på en måde, der vækker nysgerrighed, latter og  begejstring. Vi afslutter altid med en insektsmagning, hvor der er mulighed for at smage 4 forskellige slags insekter, så man får et indtryk af, hvordan de smager og hvordan man kan bruge dem i køkkenet.

Prøv mit foredrag med efterfølgende smagning, som indledning til en fest eller en konference. Det er den perfekte icebreaker, der hurtigt bringer folk sammen og giver samtaleemner til hele aftenen.

Booking til foredrag/events foregår gennem Athenas HER

Jeg er i øvrigt forfatter til bogen, “Insekter på menuen -den nye trend i Europa” og har arbejdet mange år som kok, hvor jeg har udviklet et utal af opskrifter. Derudover har jeg en professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med linien LFS (Ledelse, Fødevarer, Service).

 

31 thoughts on “Om Buglady

 1. Kære Nina.
  Det lyder grænseoverskridende men aldeles interessant.
  Dine pointer er opløftende og svære at diskuterer imod. Jeg vil med glæde følge med i dette spændende projekt.
  Som professionsbachelorstuderende i Ernæring og Sundhed, ligeså, er denne tendes blot ekstra spændende for mig at følge med i, og hvem ved, måske være en del af på sigt 🙂
  Held og lykke.

  Kh Christina

 2. Kære Christina.
  Dejligt at høre. Jeg er overbevist om, at der kommer til at ske en masse spændende på området i de kommende år.
  Kh. Nina

 3. Kære Nina.
  Hvor er jeg dog helt UBESKRIVELIGT glad for, at du har lavet denne hjemmeside!! 😀 you just made my day. Jeg kom faktisk herind, fordi jeg fandt ud af, at Irma havde trukket sit insekt-salg tilbage og jeg ville undersøge hvorfor. Så fandt jeg siden her – og halleluja! Hvor ER det bare opløftende, at der er nogen, der kæmper sådan for at få folk (inkl. mig selv) til at overvinde deres insekt-skræk og hvor ER jeg glad for, at du så simpelt og samtidig så forståeligt forklarer fordelene ved det.

  Jeg har aldrig smagt insekter før, men jeg vil HELT bestemt komme til fårekylling-proteinbar-arrangementet d. 25. april 🙂 jeg har skrevet det ind i min kalender. Hvor er det bare super sejt af dig, at du driver det her!!

 4. Hej Linda.
  Hold da op en dejlig kommentar at få. Og undskyld det sene svar i øvrigt. Jeg får så afsindigt meget spam i kommentarboksene, at jeg nogle gang misser rigtige beskeder. Mit næste projekt bliver helt klart at begynde at opdrætte insekter selv. Lige nu ligger vi bare i flytterod, så det er nederst på listen af ting der skal gøres. Jeg er ikke så sart omkring at købe insekter fra dyrehandlere, men da jeg er ved at tage en professionsbachelor i ernæring og sundhed er jeg lidt nødt til at holde mig inden for hygiejnereglerne, hvis jeg skal fremstå professionel, så det er den vej jeg går på min side. Hvis du kommer til Forskningens døgn den 25. må du meget gerne komme hen og sige hej. Jeg vil rigtig gerne møde dig.
  Mvh. Nina

 5. Hvor er det da en dejlig side du har lavet. Sojaristede/stegte fårekyllinger står i aften på snags tallerknen. Efter et par år i S/Ø Asien har jeg savnet forståelsen for insekter i mad her i landet. Jeg har et par sporefrøer gående og når jeg bestiller foderdyr til dem, ja så bestiller jeg mange, så der også er til mig. Ud over det har jeg selv en produktion til husbehov af vandrende pinde. (De smager stort set som græshopper. ) Jeg vil følge denne side og håber på inspiration til mange spændende retter fremover.

 6. Kære Nina,
  Jeg er lidt interesseret om man kan spise nogen af insekterne rå – altså ikke levende men bare ikke tilberedt?
  Derudover kan jeg ikke finde nogen steder hvor de forhandles. Kan du også være behjælpelig her?
  Vh
  Anders

 7. Hej Anders.
  De insekter du kan købe her i Europa, kan vist godt spises rå, forstået på den måde, at de ikke skal tilberedes for at en evt. gift bliver neutraliseret. Nogen er så mere velegnede til det end andre rent sensorisk. Du kan købe insekter hos Salling i Århus og Ålborg og hos Kalu i Kødbyen i Kbh. God fornøjelse med det.
  Mvh. Nina

 8. Kære Nina
  Mit navn er Louise Lindkvist, og er redaktør på Clio Onlines nye madkundskabsportal, som udkommer til næste forår.

  Clio Online er en digital læringsportal, hvor der ligger færdige undervisningsforløb, som lærerne kan benytte i deres undervisning.
  Linket fortæller lidt om, hvad Clio er for en størrelse.

  Jeg er på udkig efter forfattere til at lave noget spændende og lidt anderledes materiale til den nye portal, og efter en del søgen på nettet faldt jeg over din hjemmeside http://www.buglady.dk
  Det jeg søger, er nogle enkle tekster samt aktiviteter til forskellige temaer, som skal være på portalen.

  Er det mon noget du har lyst til at høre nærmere om?

  Jeg håber, at du har lyst til at tage en snak om ovenstående, og høre lidt mere om den nye portal til madkundskab.

  De bedste hilsner
  Louise Bødker Lindkvist
  Redaktør på Madkundskab
  Bådehavnsvej 13
  9000, Aalborg
  Tlf.: 53 55 38 40

 9. “Insekter indeholder B12 vitamin, som man ellers kun finder i animalske produkter.”

  -Er insekter ikke også en slags dyr?:)

 10. Kære Nina,
  Tak for at du deler ud af din viden og jeg støtter sagen fuldt ud. Læser selv på Ernæring og Sundhed og har også interesse i fremtiden mad.
  Er det muligt at du sender mig de kilder du har brugt der viser indholdet af n-6 og n-3 i indsketer, så ville jeg blive meget glad. Der er en del læsestof om emnet, de peger alle på noget forskelligt alt efter art, alder, køn osv.
  Så det ville være godt at se de kilder du har benyttet dig af.

  På forhånd tak for det gode arbejde for en mere bæredygtig fremtid for os alle.

  Mvh Marco Miele

 11. Hej Nina!
  Vi er to piger fra Hjørring Gymnasium der er igang med at lave et afsluttende eksamensprojekt der netop har fokus på bæredygtighed, og det med at vi er nødt til at spise anderledes. Vi ville derfor høre om du har nogle kilder til de punkter du har skrevet, der beskriver hvorfor insekter er så meget bedre (vi har primært fokus på melorme). Vi håber du har lyst til at hjælpe 🙂
  Venlig hilsen Marie og Johanne

 12. Prøv at kigge under artikler. “Edible insects – future prospects of food and feed security” kan anbefales, men også “Momentum”.

 13. Vi har anvendt den første artikel, vi kunne dog godt tænke os at vide hvilken kilde du har brugt til “Til fremstilling af 9 kilo insekter kræves kun 10 kilo planteføde.” for vi synes dette er utrolig relevant.

 14. Hej. Vi er en daginstitution, der arbejder med insekter. Vi vil rigtig gerne prøve at smage disse kræ, men vi har svært ved at finde ud af, om der er nogle der tager ud og laver arrangementer med børnehavebørn. Vi tænker måske du ved noget. Mvh Dorte

 15. Kære Nina
  Ved du tilfældigvis hvor lang tid fårekyllinger er om at blive “slagteklar” i industrien? Om det f.eks. er 2 måneder eller noget andet? Det er til en afgangsprøve i naturfag, med fokus på fødevareproduktion – det ville betyde så meget, hvis du kunne hjælpe.
  Mvh. Siw Kjeldgaard & Amalie Andersen, der snart skal til eksamen :))

 16. Hej Nina. Hører din udsendelse på p1. Du siger faktisk flere faktuelle forkerte ting. Ang. Sild. Nej det er ikke en tradition. Det var en nødvendighed. Og da vi havde god adgang til salt saltede vi til lang tids holdbarhed. Og du tager fejl Ang rådne madvarer. Man spiser rådne madvarer fx i Island Færøerne og Grønland . Det vil jeg ikke give en lang forklaring på. Du må selv læse op på det . Eller holde op med at udtale dig om andet end insekter. Venligst Bodil

 17. Kære Bodil.
  Ang. de saltede sild, så var det ikke mig, der udtalte mig om dem, men Inge-Mette Petersen. Ang. menneskets undgåelse af fordærvede madvarer, så var min reference til det adfærdsbiologiske (og her er der så noget, der er klippet ud af programmet. Sikkert fordi det var for lang en forklaring) og ikke det gastronomiske. Er udmærket klar over, at der er kulturer, hvor man spiser mad, der er fordærvet. Der er dog tale om et kontrolleret fordærv – ellers ville de traditioner nok hurtigt uddø.
  Mvh. Nina

 18. Kære Nina, har du selv prøvet at producere melorme, altså lave din egen farm? Og har du prøvet at lave surdej med melorme? Vi er tre 3.g elever fra Learnmark Horsens HTX som er i gang med vores eksamensprojekt for Proces, Levendsmiddel og Sundhedsfaget. Vi har valgt at lave et surdejsbrød med melormemel for at lave en brød, hvor man ikke opdager man spiser insekter. Og vi vil derfor gerne høre om du har erfaring med dette, da vi er i tvivl om det var forkert at opfriske surdejen med melorme, i stedet for at blande melorme i det færdige brød.’

  Mvh Ida, Alexander og Oliver

 19. Kære Ida, Alexander og Oliver.
  Jeg kan ikke engang holde liv i en plante, så farming af levende dyr, burde jeg egentlig holde mig fra. Jeg har dog forsøgt mig lidt med fårekyllinger, men det var desværre ingen succes. De åd hinanden, fordi jeg kun havde givet dem frugt og grønt og de var derfor i proteinmangel. Jeg skulle have givet dem noget hvedeklid eller havregryn.
  I forhold til brød, surdej og brødbagning med insekter, så er det en rigtig god ide, at bruge insekterne som skjult ingrediens. Det gør, at folk har lettere ved at spise det, når de ikke kan se insekterne. I skal blot huske at informere dem om, at de spiser insekter. Folk der er allergiske overfor skaldyr, kan få en lignende reaktion, når de spiser insekter og I skulle nødig have, at der er nogen der falder om med anafylaktisk chock. I forhold til spørgsmålet om, hvorvidt I skal putte melet i surdejen i stedet for selve dejen, så ville jeg nok putte det i selve dejen sammen med det øvrige mel. Insektmel suger rigtig meget væske og hvis I tilsætter det til surdejen, kommer I til at få en meget tør surdej. Men prøv jer frem. Måske det går helt fint. God fornøjelse med jeres projekt.
  Kh. Nina

 20. Hej
  Jeg er meget nysgerrig på hvordan insekterne aflives ?
  Tænker at gas og ligende er udelukket når de skal bruges til konsum ? Og sikke et ramaskrig der ville være hvis de blev kvalt langsomt ved at fjerne ilten.
  Så kort og godt – hvordan bliver de entlig aflivet ?
  På forhånd tak for svar

 21. Kære Ditte.
  Man efterligner ganske enkelt processen i naturen, hvor det bliver køligere i slutningen af året for til sidst af nå en temperatur under frysepunktet. Man køler altså insekterne ned til de går i dvale og derefter sænker man temperaturen yderligere til nogle grader under frysepunktet og så dør de indenfor 24 timer. De sover altså lige ind i døden. Mere skånsomt bliver det næppe.
  Kh. Nina

 22. Hej Nina
  Spændende emne, du beskriver. Kan du oplyse lidt mere om, hvordan foderet til forskellige insekter er sammensat. Som du skriver er det ikke nok, at give dem grøntsager. Skal de have foder med en fuldstændig proteinsammensætning eller kan de selv danne de essentielle aminosyrer, der måtte mangle i foderet? Dyr kan efter mine oplysninger ikke selv danne aminosyrer/proteiner, kun ’samle’ dem. Gælder det også for insekter? På hjemmesiden er der en graf, der viser et ret højt indhold af kostfibre i forskellige animalske fødemidler, og du skriver, at fibrene er med til at give en god mæthedsfornemmelse. I de kosttabeller, jeg kan finde, er der ikke angivet nogle fibre i animalske fødevarer. Fibre er opbygget af kulhydrater, og dem er det stort set ikke nogle af i kød, æg og mælk (undtagen lidt mælkesukker i mælkeprodukter). Kan du hjælpe mig med lidt mere konkret om det også?
  På forhånd mange tak
  Venlig hilsen
  Klaus Petersen

 23. Kære Klaus.
  Hvad angår fodersammensætning, vil jeg henvise dig til det danske forskningsprojekt Invaluable (google det) og Dansk Insekt Netværk. Der er normalt ikke fibre i animalske fødevarer (det har du fuldstændig ret i), men her er undtagelsen altså insekter, hvis eksoskelet består af fibre.
  Kh. Nina

 24. Dear Sir/Madam,

  I am undertaking some research at the University of East Anglia on the benefits entomophagy can provide to the environment as a sustainable source of food and animal feed. Previous studies have shown how it can nutritionally replace traditional meats and environmentally holds many advantages in pesticide use, feed conversion and land use. I was wondering if you could please answer a few questions to help in my research which would help further support the emerging industry of entomophagy.

  1. In a normal month, what are your figures for insect feed (kg)

  2. In a normal month, what are your figures for amount of insect produce created (kg)?

  3. What is the feed you give to the insects?

  4. What is the size of the farm/premises (sq feet or meters)?

  5. How much electricity does the farm use (kilowatt hours or money spent on electricity)?

  6. Do you use any antibiotics/pesticides and if so, how much?

  Any help would be much appreciated, even one or two of these answers would be extremely useful. The hope is to use this information to show the environmental footprint of insect farming to be much lower than that of traditional vertebrates. Anonymity of all respondents will be respected and a copy of the final study can be sent to you upon completion in August so you can see where your data has gone.

  Many thanks,
  Alex Morgan

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.