Om “Buglady”

 

Film af Line Snitker

Mit navn er Nina Askov.  Det er mig, der er “The Buglady”.

Jeg er forfatter til bogen, “Insekter på menuen -den nye trend i Europa” og har arbejdet mange år som kok, hvor jeg har udviklet et utal af opskrifter. De kan ses på http://ninaskoekken.blogspot.dk/. Derudover har jeg en professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med linien LFS (Ledelse, Fødevarer, Service).

Se mit CV2017

Formålet med denne blog er at oplyse og inspirere alle jer derude til at spise insekter. Jeg ved godt, at det umiddelbart lyder klamt, men der er mange gode grunde til at gøre det, og faktisk gør størstedelen af verdens befolkning det allerede.

10 gode grunde til at spise insekter:

  1.  Insekter indeholder (alt efter hvilke insekter der er tale om) lige så meget eller mere protein end f.eks. fisk, fjerkræ, svinekød og oksekød.
  2. Opdræt af insekter er noget af det mindst ressourcekrævende at opdrætte, i og med, at de kan leve af køkkenaffald såsom gulerodstoppe, rødbedetoppe og diverse andre grøntsagstoppe, som vi ikke spiser. Til fremstilling af 9 kilo insekter kræves kun 10 kilo planteføde. For de samme 10 kilo planteføde kan man kun få 1 kilo oksekød. Til samme kilo oksekød kræves 43.000 l vand, hvor 1 kilo melorme til sammenligning kun kræver 2,5 l vand.
  3. Insekter som græshopper, fårekyllinger og melorme udleder ca. 100 gange mindre drivhusgasser end f.eks. køer.
  4. Insekter indeholder en del mineraler som kroppen har brug for. F.eks. calcium, magnesium, jern, zink og svovl.
  5. Insekter har en fin fordeling af Omega 3 og 6 fedtsyrer. Protein fra insekter indeholder desuden alle de 9 essentielle aminosyrer, som kroppen ikke selv kan producere og derfor er nødt til at få gennem kosten.
  6. Insekter indeholder B12 vitamin, som man ellers kun finder i animalske produkter.
  7. Der er heller intet behov for antibiotika i insektproduktionen, da insekter er så forskellig en art fra mennesker, at de ikke får samme sygdomme og derfor heller ikke skal have samme medicin og du behøver derfor ikke bekymre dig om antibiotika resistens.
  8. I 2050 forventes det at vi bliver 9 milliarder mennesker her på kloden. Hvis vi skal kunne skaffe føde – og navnlig proteiner, til så mange mennesker, er vi nødt til at lægge vores spisevaner om. Med insektspisning kan det lade sig gøre at brødføde så mange mennesker.
  9. Dyrevelfærden er ikke eksisterende i langt de fleste konventionelle kødproduktioner. Insekter er derimod nøjsomme dyr, der behøver meget lidt føde, vand og rent faktisk trives ved at klumpe sig tæt sammen. De kan derfor fortæres med god samvittighed.
  10. Ved produktion af insekter er der intet spild, da man for det meste bruger hele insektet.

Problemet er udelukkende, at vi  ikke er vokset op med insektspisning. Vi er derimod vokset op med væmmelse ved insekter. Derfor vil det kræve sit at komme i gang med at spise dem, og her er det, at jeg vil gøre mit for at hjælpe dig til at overkomme din væmmelse, og erstatte den med nydelse.

Her på bloggen vil jeg bestræbe mig på at gøre det appetitligt, at spise insekter.  Dette vil jeg gøre ved at udvikle nemme og lækre opskrifter med dem.

Derudover vil jeg undersøge næringsindhold, leverandører og kontrol omkring opdræt af insekter til menneskeføde.

Jeg vil i det hele taget, tage dig nænsomt ved hånden og guide dig gennem junglen af insekter ved at skrive alt, hvad jeg ved om dem her.

God fornøjelse

Skriv gerne i kommentarfelterne

19 tanker om "Om “Buglady”"

  1. Kære Nina.
    Det lyder grænseoverskridende men aldeles interessant.
    Dine pointer er opløftende og svære at diskuterer imod. Jeg vil med glæde følge med i dette spændende projekt.
    Som professionsbachelorstuderende i Ernæring og Sundhed, ligeså, er denne tendes blot ekstra spændende for mig at følge med i, og hvem ved, måske være en del af på sigt 🙂
    Held og lykke.

    Kh Christina

  2. Kære Christina.
    Dejligt at høre. Jeg er overbevist om, at der kommer til at ske en masse spændende på området i de kommende år.
    Kh. Nina

  3. Kære Nina.
    Hvor er jeg dog helt UBESKRIVELIGT glad for, at du har lavet denne hjemmeside!! 😀 you just made my day. Jeg kom faktisk herind, fordi jeg fandt ud af, at Irma havde trukket sit insekt-salg tilbage og jeg ville undersøge hvorfor. Så fandt jeg siden her – og halleluja! Hvor ER det bare opløftende, at der er nogen, der kæmper sådan for at få folk (inkl. mig selv) til at overvinde deres insekt-skræk og hvor ER jeg glad for, at du så simpelt og samtidig så forståeligt forklarer fordelene ved det.

    Jeg har aldrig smagt insekter før, men jeg vil HELT bestemt komme til fårekylling-proteinbar-arrangementet d. 25. april 🙂 jeg har skrevet det ind i min kalender. Hvor er det bare super sejt af dig, at du driver det her!!

  4. Hej Linda.
    Hold da op en dejlig kommentar at få. Og undskyld det sene svar i øvrigt. Jeg får så afsindigt meget spam i kommentarboksene, at jeg nogle gang misser rigtige beskeder. Mit næste projekt bliver helt klart at begynde at opdrætte insekter selv. Lige nu ligger vi bare i flytterod, så det er nederst på listen af ting der skal gøres. Jeg er ikke så sart omkring at købe insekter fra dyrehandlere, men da jeg er ved at tage en professionsbachelor i ernæring og sundhed er jeg lidt nødt til at holde mig inden for hygiejnereglerne, hvis jeg skal fremstå professionel, så det er den vej jeg går på min side. Hvis du kommer til Forskningens døgn den 25. må du meget gerne komme hen og sige hej. Jeg vil rigtig gerne møde dig.
    Mvh. Nina

  5. Hvor er det da en dejlig side du har lavet. Sojaristede/stegte fårekyllinger står i aften på snags tallerknen. Efter et par år i S/Ø Asien har jeg savnet forståelsen for insekter i mad her i landet. Jeg har et par sporefrøer gående og når jeg bestiller foderdyr til dem, ja så bestiller jeg mange, så der også er til mig. Ud over det har jeg selv en produktion til husbehov af vandrende pinde. (De smager stort set som græshopper. ) Jeg vil følge denne side og håber på inspiration til mange spændende retter fremover.

  6. Kære Nina,
    Jeg er lidt interesseret om man kan spise nogen af insekterne rå – altså ikke levende men bare ikke tilberedt?
    Derudover kan jeg ikke finde nogen steder hvor de forhandles. Kan du også være behjælpelig her?
    Vh
    Anders

  7. Hej Anders.
    De insekter du kan købe her i Europa, kan vist godt spises rå, forstået på den måde, at de ikke skal tilberedes for at en evt. gift bliver neutraliseret. Nogen er så mere velegnede til det end andre rent sensorisk. Du kan købe insekter hos Salling i Århus og Ålborg og hos Kalu i Kødbyen i Kbh. God fornøjelse med det.
    Mvh. Nina

  8. Kære Nina
    Mit navn er Louise Lindkvist, og er redaktør på Clio Onlines nye madkundskabsportal, som udkommer til næste forår.

    Clio Online er en digital læringsportal, hvor der ligger færdige undervisningsforløb, som lærerne kan benytte i deres undervisning.
    Linket fortæller lidt om, hvad Clio er for en størrelse.

    Jeg er på udkig efter forfattere til at lave noget spændende og lidt anderledes materiale til den nye portal, og efter en del søgen på nettet faldt jeg over din hjemmeside http://www.buglady.dk
    Det jeg søger, er nogle enkle tekster samt aktiviteter til forskellige temaer, som skal være på portalen.

    Er det mon noget du har lyst til at høre nærmere om?

    Jeg håber, at du har lyst til at tage en snak om ovenstående, og høre lidt mere om den nye portal til madkundskab.

    De bedste hilsner
    Louise Bødker Lindkvist
    Redaktør på Madkundskab
    Bådehavnsvej 13
    9000, Aalborg
    Tlf.: 53 55 38 40

  9. “Insekter indeholder B12 vitamin, som man ellers kun finder i animalske produkter.”

    -Er insekter ikke også en slags dyr?:)

  10. Kære Nina,
    Tak for at du deler ud af din viden og jeg støtter sagen fuldt ud. Læser selv på Ernæring og Sundhed og har også interesse i fremtiden mad.
    Er det muligt at du sender mig de kilder du har brugt der viser indholdet af n-6 og n-3 i indsketer, så ville jeg blive meget glad. Der er en del læsestof om emnet, de peger alle på noget forskelligt alt efter art, alder, køn osv.
    Så det ville være godt at se de kilder du har benyttet dig af.

    På forhånd tak for det gode arbejde for en mere bæredygtig fremtid for os alle.

    Mvh Marco Miele

  11. Hej Nina!
    Vi er to piger fra Hjørring Gymnasium der er igang med at lave et afsluttende eksamensprojekt der netop har fokus på bæredygtighed, og det med at vi er nødt til at spise anderledes. Vi ville derfor høre om du har nogle kilder til de punkter du har skrevet, der beskriver hvorfor insekter er så meget bedre (vi har primært fokus på melorme). Vi håber du har lyst til at hjælpe 🙂
    Venlig hilsen Marie og Johanne

  12. Prøv at kigge under artikler. “Edible insects – future prospects of food and feed security” kan anbefales, men også “Momentum”.

  13. Vi har anvendt den første artikel, vi kunne dog godt tænke os at vide hvilken kilde du har brugt til “Til fremstilling af 9 kilo insekter kræves kun 10 kilo planteføde.” for vi synes dette er utrolig relevant.

  14. Hej. Vi er en daginstitution, der arbejder med insekter. Vi vil rigtig gerne prøve at smage disse kræ, men vi har svært ved at finde ud af, om der er nogle der tager ud og laver arrangementer med børnehavebørn. Vi tænker måske du ved noget. Mvh Dorte

  15. Kære Nina
    Ved du tilfældigvis hvor lang tid fårekyllinger er om at blive “slagteklar” i industrien? Om det f.eks. er 2 måneder eller noget andet? Det er til en afgangsprøve i naturfag, med fokus på fødevareproduktion – det ville betyde så meget, hvis du kunne hjælpe.
    Mvh. Siw Kjeldgaard & Amalie Andersen, der snart skal til eksamen :))

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.