Kategoriarkiv: Opskrifter med insekter

Let tilgængelige opskrifter med insekter udviklet af Buglady

Broccoli-deller med røgede melorme

Det var så de her melorme som jeg røg i går. I dag har jeg blendet dem fint med broccoli og kigærter og lavet deller, der smager super godt.

4 pers.
150 g røgede melorme (eller bare melorme)
1½ ts. røget paprika
100 g revet gouda ost
1 lille bundt broccoli
1 æg
1 håndfuld valgfri friske urter (persille, oregano, basilikum, salvie)
1 fed knust hvidløg
½ dåse kigærter
1-1½ ts fint salt
Lidt smør til stegning

De røgede melorme blendes fint i en foodprocessor. Broccolien deles i buketter, der koges i 2 min. og derefter blendes med sammen med hvidløg, røget paprika, kigærter, æg, urter, gouda ost og salt. Smelt en smule smør på en varm pande og sæt farsen på i små kugler formet med en teske. Hvis de bliver for store bliver de for svære at håndtere. Steg dem på begge eller alle tre sider og drys med salt og peber.
Serveres med en god salat.

Røgede insekter

Det er sommer, og over det ganske land bliver der grillet. De insekter jeg plejer at arbejde med, er dog ikke så nemme at grille, da de er så små, at de vil falde ned mellem rillerne eller gå i stykker, hvis man forsøger at sætte dem på spyd. Så hvad gør en klog? Ryger dem på grillen selvfølgelig! Ergo har jeg investeret i en lille gas kuglegrill og det fungerer faktisk ret godt.

I håb om at få insekterne til at smage af bacon, har jeg røget dem her i eftermiddag og jeg er ret godt tilfreds med resultatet.

Her er hvad jeg gjorde:

Jeg købte noget smuld i Kvickly. De fleste store supermarkeder har smuld. Jeg tændte for grillen, tog plasticen af smuldbakken, stænkede smulden med lidt vand for at undgå, at den brændte og satte den så midt på risten, hvorpå jeg satte låg på grillen igen. Da smulden rigtig begyndte at ryge (efter ca. 15 min.), satte jeg en foliebakke med frosne (optøede) græshopper og ditto melorme på risten ved siden af smulden og satte igen låg på. Jeg ville også have haft voksmøllarver med, men opdagede ved et kig i min fryser, at jeg var udgået for voksmøllarver (er aldrig sket før).
Efter ca. 15 minutter med pænt rygende smuldbakke, slukkede jeg for det hele og lod græshopper og melorme stå og få lidt ekstra røg, inden jeg løftede låget. Græshopperne ristede jeg  på en pande med noget olivenolie og hvidløg, til de blev helt sprøde. Til sidst dryssede jeg rigeligt fint salt over dem – og hold nu op, hvor det smagte godt. Målet om, at de skulle smage af bacon, var i den grad nået!

De røgede melorme er kommet i køleskabet og i morgen blender jeg dem fint og laver urtedeller af dem.

Fortsættelse følger…….

 

 

 

Banan muffins med insektmel

Pga. insektmelet har disse muffins et højere indhold af protein, umættede fedtsyrer og fibre end almindelige bananmuffins. Derfor mætter de i længere tid og er sundere. De er derfor ideelle til morgenmad eller i madpakken, som en lækker snack, der kan nydes med god samvittighed.

12 stk.
2 ts vaniljesukker
1½ dl insektmel (Her har jeg brugt græshoppemel. Insektmel kan købes HER)
1 dl havregryn
1 dl grahamsmel
2 dl hvedemel
1 ½ ts. bagepulver
1½ dl rørsukker
150 g finthakket mørk chokolade
3 mosede mellemstore bananer
1 dl rapsolie
2 æg
3 dl mælk
12 stk papirforme

Alle de tørre ingredienser blandes i en skål. Derefter blandes alle de våde. De tørre og de våde ingredienser mixes. Sæt papirforme i en 12 hullers muffinform og fordel dejen heri. Bag dem i en forvarmet ovn ved varmluft 175 grader i 20 min.

Chapulines – the Mexican way

IMAG1386

Så enkelt og så lækkert. I Mexico serverer man græshopper ristet med limesaft, salt og chili enten som snack for sig selv eller i Tacos. De smager fantastisk med en kold øl. Kan ikke anbefale dem  nok. Prøv dem.

Til 10 pers.
3 bakker græshopper (150 g) optøet fra frost og ben pillet af
saft af en limefrugt
2 spsk. rapsolie (ikke den koldpressede, den billige, smagsneutrale)
1 ts fint salt
½-1 ts chipotle chilipulver

Bland alle ingredienserne i en skål. Fordel derefter græshopperne på en bageplade med bagepapir og bag dem i en forvarmet ovn i ca. 20 min ved 175 gr. varmluft. Hold øje med dem til sidst. De skal være sprøde, men ikke brændte. Smag på dem, når de er taget ud og drys evt. med lidt mere salt.

Insekt kurser på FOF i København i efteråret

340

Bor du i København og omegn, har du mulighed for at tilmelde dig et kursus i efteråret, hvor du kan høre om alle de gode grunde til at spise insekter, og derefter selv få mulighed for at tilberede henholdsvis Buffalo orme, græshopper, melorme og voksmøllarver.

Det er FOF, der står for det, og du kan læse mere om kurserne her:

http://www.fof.dk/kbh/Kursusoversigt/madkurser/mad-all-round/mad-med-insekter

Håber at se rigtig mange insektinteresserede kursister klar til at smage insekter. Vi ses til efteråret.

Opskrifterne ses HER

Ramen med æg og voksmøllarver

13170654_10154378953337345_874811984_o

Foto: Anne-Sofie Tellerup

4 pers.

Voksmøllarverne:

75 g voksmøllarver (frost)
1 ts. mørk sesamolie
½ ts. salt
½ ts. røget paprika

Suppen:

3 spsk. mørk sesamolie
2 fed finthakket hvidløg
2 finthakkede stilke citrongræs
4 spsk. finthakket ingefær
1 bundt finthakket forårsløg (gem noget af den mørkegrønne del til topping)
2 spsk. rød karrypasta
1½ liter hønse-eller grøntsagsfond
3 spsk. soyasauce
1 spsk. sukker
saften fra 2 friskpressede lime
250 g nudler

Toppes med halve hårdkogte æg, frisk koriander, frisk thai basililkum, toppene fra forårsløgene – og selvfølgelig de bagte voksmøllarver.

Start med at bage voksmøllarverne. Bland dem i en skål med sesamolie og salt. Fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir og bag dem i en forvarmet ovn ved 200 gr. i ca. 12-17 min. Hold øje med dem. Tag en ud efter 12 min. og test om de er sprøde. Når de er færdige, hældes de i en skål og ½ ts røget paprika vendes heri. Vend godt rundt, så paprikaen fordeler sig på alle voksmøllarverne.

I en gryde svitses forårsløg, hvidløg, citrongræs og ingefær. Rør rundt til forårsløgene begynder at blive klare, og tilsæt så den røde karrypasta. Rør rundt til karrypastaen er fordelt på alle grøntsagerne og tilsæt så soyasauce, fond, sukker og halvdelen af limesaften. Lad suppen koge op, og smag om der skal mere salt eller limesaft i. Den skal have et friskt, syrligt bid, men ikke være decideret sur.

Kog nudlerne for sig efter anvisningerne på pakken. Når de er møre hældes det varme vand fra og koldt vand hældes på.

Ved servering placeres en portion kogte nudler i en skål, suppen hældes over og der toppes med 1-2 halve hårdkogte æg, grofthakket thaibasilikum, forårsløgstoppe, frisk koriander og de bagte voksmøllarver.

Stærk-søde græshopper med sesam og lime

De her snacks er simpelthen uimodståelige.

Til 20 pers:

150 g græshopper (frost)
1 spsk. brun farin
3 spsk. soya
½ ts. salt
2 spsk. Sriracha chilisauce
5 spsk. sesamfrø tørristet på en pande til de bliver gyldne
3 limefrugter skåret i både

Pil benene af græshopperne (dem der ikke er faldet af af sig selv under frysning). Rist sesamfrøene til de bliver gyldne og hæld halvdelen ud på en bageplade beklædt med bagepapir og spred dem godt ud. Den anden halvdel gemmes i en skål til senere brug. Varm derpå en pande op og tilsæt brun farin, soyasauce, salt og chilisauce. Når den brune farin er opløst og det hele bobler lystigt, tilsættes græshopperne. Vend godt rundt i dem, så de bliver helt dækkede af sauce over det hele. Efter ca. 8  minutter (det er vigtigt, at de bliver stegt længe nok, ellers bliver teksturen for hård og græshopperne får en melet eftersmag), hvor der røres jævnligt ved medium varme, tages panden af varmen og græshopperne hældes nu over på bagepapiret med sesamfrøene. Med det samme hældes resten af sesamfrøene ud over græshopperne, som separeres fra hinanden med et par gafler.

Serveres afkølede med et par dråber friskpresset limesaft henover.

CO2 venligt smørrebrød med fårekyllinger

 

IMAG0525 (2)

 

Jakob Rukov er i gang med at starte en fårekyllingefarm op i Nordvest i København. Jeg er så heldig at have fået en håndfuld af hans opdræt.

Jeg har blot vent dem i 1 ts. hvidløgsolie + 1 knivspids salt, og derpå bagt dem i ovnen på et stykke bagepapir ved 175 gr. varmluft i 10 min. til de blev gyldentbrune.

Smagen minder utrolig meget om ristede græskarkerner og konsistensen er dejlig sprød og knasende. Perfekt til en mad med gedeost, avocado og syltede tomater.

 

 

CO2 venligt smørrebrød med crunch

IMAG0518

Bagte voksmøllarver med røget paprika smager ret meget som bacon og er knasende sprøde.  De er derfor velegnede som topping på smørebrød.

  • Avocado med hytteret, ristet palmekål og bagte voksmøllarver
  • Kartofler med flødeost, rødbedespirer og bagte voksmøllarver
  • Gedeost med tomater, ristet palmekål og bagte voksmøllarver
  • Æg med Dijonnaise, ristede grønne asparges og bagte vokssmøllarver

Voksmøllarverne blandes med en lille smule sesamolie, fint salt og røget paprika og bages i ovnen på bagepapir ved 175 gr varmluft i ca 15 min. eller til de er helt sprøde. Hold øje med dem.

Græskarsuppe med ristede Buffalo orme

Bug2

Små smagsprøver fra en insektsmagning jeg holdt i IDA.

Græskarsuppe 4 pers.:

1 spsk. olivenolie
3 spsk. fint hakket frisk ingefær
1 stort fint hakket rødløg
1 fed knust hvidløg
1 stor sød kartoffel, skrællet og skåret i tern
1 Butternut græskar, skrællet og skåret i tern
2 bagekartofler, skrællet og skåret i tern
1 buket broccoli, stok fjernet og hakket fint
1 dåse kokosmælk
salt

Drys: hakket frisk koriander

Buffalo orme:

150 g Buffalo orme (frost)
1 spsk olivenolie
1 ts. fint salt
rigeligt med friskkværnet peber

I en gryde svitses ingefær, hvidløg og rødløg i olivenolien. Når løgene er blevet klare, tilsættes søde kartofler, kartofler og græskar. Hæld vand på så det lige dækker og tilsæt 2 ts. salt. Lad det koge i 20 min og tilsæt så den hakkede broccoli. Lad det koge yderligere 3 min. før det hele blendes med en stavblender til suppen er fin glat. Tilsæt kokosmælk og smag til med salt.

På en bageplade beklædt med bagepapir blandes  Buffalo ormene med fint salt, friskkværnet peber og olivenolie. Fordel ormene, så der er plads imellem dem. Bag dem i en forvarmet ovn ved 200 gr. varmluft i ca. 10 min. til de er sprøde.

Drys dem på suppen sammen med frisk hakket koriander.