Theo

Allergi i forbindelse med insekter

Er man allergisk overfor skaldyr og husstøvmider, kan man krydsreagere med insekter.

Tit når jeg er ude og holde foredrag om spiselige insekter, kommer diskussionen med den psykologiske barriere op. Og der er næsten altid én der foreslår, at man jo bare kan blande insekterne i en ret uden at fortælle det til dem, man servere den for – før bagefter. For så kan de jo ikke komme og sige, at de ikke kan lide insekter, hvis de lige har spist retten med velbehag.

Her er det, at jeg plejer at protestere. Generelt fordi, jeg tror, at den slags kneb giver bagslag, men særligt fordi jeg ved, at skaldyrsallergikere og personer med allergi overfor husstøvmider, kan have en krydsreaktion med insekter. Derfor er det vigtigt, at man altid informerer folk om, hvad det er de spiser. Serverer man en ret med insekter på en buffet, vil det altså være en god ide at sætte et lille skilt ved siden af, hvor man oplyser om, at retten indeholder insekter, og at der kan være risiko for krydsreaktion, hvis man er allergisk overfor skaldyr og husstøvmider. Bare for at sikre sig, at arrangementet ikke slutter med et besøg på skadestuen.

Da insekter som fødevare stadig er så nyt i Europa og Nordamerika, er det nemlig langt fra alle skaldyrsallergikere, der er klar over, at der for dem er en risiko forbundet med at spise insekter. Vi har altså brug for mere oplysning på området. Jeg blev derfor særligt glad for at blive kontaktet af en journalist, Henriette Baun Gautier, der var i gang med at skrive en artikel om dette emne for “Astma og Allergi Forbundet”. Artiklen kan læses her: AstmaAllergi_nr 5 2017_insekter.

For alle andre end allergikere overfor skaldyr og husstøvmider, er der ingen grund til bekymring. Insekter er generelt sunde med et højt indhold af proteiner (med alle de essentielle aminosyrer), de er rige på omega 3 og 6, fibre, B12 vitamin, jern, calcium, zink og kalium (indhold af mikro- og makronæringsstoffer varierer dog fra insekt til insekt og efter hvornår i deres livscyklus man spiser dem). Der er altså god grund til at sætte tænderne i de små kræ – med mindre altså, at du er allergisk overfor skaldyr eller husstøvmider.