Brunkager med melorme

imag1176

 

Melormemel er noget af det bedste i julens kager. Det får dem bare til at smage bedre, med større dybde og harmoni. Her er det nisserne, Oline og Albert, der ikke kan holde nallerne fra brunkagerne.

Ca. 100 stk

250 g smør
250 g brun farin
150 g honning
2 ts stødt kanel
1 ts stødt allehånde
1 ts stødt kardemomme
1 ts stødt nellike
2 ts potaske
1 æg
150 g melorme bagt i ovnen i 15 min  ved 175 gr varmluft og derefter blendet til pulver
500 g hvedemel
1½ dl hasselnødder

Smelt smør, brun farin, potaske og honning i en gryde. Hæld det derefter i en skål, hvor der på forhånd er blandet alle de øvrige ingredienser – undtagen ægget. Når det hele er æltet godt sammen, æltes ægget i.  Rul dejen til 2 tykke pølser og pak dem godt ind i husholdningsfilm. Lad dejen hvile i mindst et døgn og derefter tages pølserne ud og skæres i 2 mm tykke skiver, der placeres på plader beklædt med bagepapir og bages i ovnen i 15 min ved 175 gr. varmluft.

Juleknas med kandiserede Buffalo orme

imag1165

Buffalo ormene gør sig super godt i det søde køkken. De kan blive helt sprøde og er på den måde ideelle til julekonfekt.

Ovenfor ser du clementin- både overtrukket med mørk chokolade og drysset med kandiserede Buffalo orme og ved siden af er det tørrede figner, der er blevet dyppet i chokolade og derefter i de kandiserede Buffalo orme.

Den sidste rest af den smeltede chokolade i skålen har jeg rørt en håndfuld af de kandiserede Buffalo orme i, og sat på et stykke bage papir med en teske i små klatter, som jeg derefter har sat på køl til de var helt størknede. Derpå har jeg sat et lille stykke blød nougat mellem dem. resultatet ses nedenfor. Alt i alt har jeg brugt 250 g mørk chokolade til 2 hele clementiner, 10 tørrede figner og 20 klatter med knas til nougat sandwichene.

imag1157

 

Kandiserede Buffalo orme

ca. 150 g

1 bakke (150 g) med Buffalo orme fra Kalu

3 spsk. sukker

1 spsk anisfrø

På en pande smeltes sukkeret med 1 spsk vand ved næsthøjeste varmegrad på komfuret. Når det bruser tilsættes Buffalo orme og anisfrø. Rør rundt og bliv ved med at røre rundt i lang tid. Det kræver tålmodighed. Først trækker sukkeret vandet ud af ormene, så der kommer en del væske på panden, derefter tørrer det hele ud og bliver tørt igen og til sidst begynder sukkeret at smelte. Pas på med varmen til sidst. Begynder det at ryge det mindste, tages panden af blusset et stykke tid, mens der stadig røres. Derefter kommer panden over blusset igen indtil Buffalo ormene er fint brune og karameliserede. Derpå hældes de hurtigt over på et stykke bagepapir, hvor de skilles med et par gafler. Når de er kølede af puttes de i en lufttæt beholder, hvor de kan holde sig i ca. 1 måned. (ikke på køl)

 

 

Pebernødder med melorme

imag1168

Så er det snart jul – og ingen jul uden insekter.  Her er opskriften på de bedste pebernødder, jeg nogensinde har bagt. De smager virkelig af noget og det er blandt andet takket være melormene, selvom de ikke smager decideret af melorme. De virker bare som smagsforstærkere på de andre ingredienser.

Til ca. 100 stk.

1 bakke med 150 g frosne melorme
250 g blødt smør
125 g brun farin
1 stort æg
2 ts. stødt kanel
1½ ts. stødt kardemomme
1 ts. stødte nelliker
1 ts. stødt hvid peber
1 ts. potaske
3 dl mel

Start med at bage melormene i en forvarmet ovn ved 175 gr. varmluft i 15 min. derpå tages de ud og køles lidt ned inden de blendes til fint pulver i en blender.

I en stor skål æltes det bløde smør sammen med brun farin, det blendede melormepulver, krydderierne og potasken. Derefter æltes ægget i og til sidst melet. Dejen skal slippe siderne af skålen. er den for fedtet tilsættes ½-1 dl ekstra mel.

Tril dejen til pebernødder på størrelse med Kalaha-kugler (brætspillet Kalaha) og bag dem i ovnen ved 175 gr, varmluft i ca. 10 min. De skal være gyldent brune, når de tages ud.

Insekter på Bæredygtigheds Messe i Grenå 26. november

messe_baeredygtighed_500x375

Lørdag d. 26. nov. 2016 afholder biblioteket i Grenå messe for bæredygtighed. Her kan I høre mit oplæg om insekter som fremtidens bæredygtige fødevare og efterfølgende smage forskellige insekter, som jeg har tilberedt og medbragt. Jeg kan sige så meget som, at jeg allerede er i julehumør.

Så hvis du endnu ikke har smagt insekter, mangler at høre om hvorfor eller bare har brug for inspiration til, hvordan de små kræ skal tilberedes i køkkenet, så kom forbi til en snak.

Messen er fra kl 10-15 og du kan se programmet lige HER

Pop Up insektmiddag hos Gastronomisk Innovation d. 11/11-2016

suhr

 

Eleverne på Suhrs Højskole er gået i køkkenet med Rasmus Leck Fischer for at lave mad med insekter til et Pop Up event nu på fredag. Så hvis du endnu ikke har smagt insekter og har det på ønskelisten, så kan jeg varmt anbefale, at du deltager i dette event. Se nærmere HER

Rasmus Leck Fischer har netop udgivet den smukke kogebog “Insectivore”, der er Danmarks første kogebog med insekter. Aftenens menu vil tage udgangspunkt i denne bog, der også vil kunne købes til 199 kr. (normalpris 250 kr.)

Billetpris: 250 kr.

Sted: Gastronomisk Innovation, Frederiksborggade 1 B, 4.th., 1360 København K

Tidspunkt: 18.30-21.30

Jeg glæder mig i hvert fald.