“Insectivore” – Danmarks første insektkogebog

insectivore

 

Her i oktober udkommer Rasmus Leck Fischer og Flemming Gernyx’ kogebog med insekter på Muusmanns Forlag. Rasmus er tidligere kok på Søllerød Kro og er i dag køkkenchef i firmaet, Gastronomisk Innovation, hvor han afholder workshops, private middage og udvikler opskrifter for Gastro. Han er en af Danmarks mest nyskabende og råvare nysgerrige kokke, der i denne fascinerende kogebog har kastet sig over insekterne som ny fødevare. Bogen er blevet til i samarbejde med fotografen, Flemming Gernyx, der har fotograferet til flere smukke kogebøger og bladet Gastro. Tilsammen udgør de et stærkt team, og de bedst tænkelige ambassadører for insektspisning i Danmark.

Jeg har længe glædet mig til den udkom, og er på ingen måde blevet skuffet. Billederne er smukke og får insekterne til at fremstå delikate og appetitlige. Insekterne er dog ikke hovedaktørerne i retterne. Snarere indgår de som et raffineret crunch her og et diskret krydderi dér. Altså et ganske godt sted at starte, hvis man ikke lige har lyst til at få tallerkenen fyldt op med græshopper, der hvor bøffen plejer at ligge.

Bogen byder på opskrifter med de tilgængelige arter i Danmark, og giver en fin introduktion til, hvordan de hver især skal behandles. Der er opskrifter på lidt af hvert, både i det søde og det salte køkken, og de fleste af dem er dejligt enkle og lige til at gå til. Samtidig er der også udfordringer for de mere ambitiøse køkkenentusiaster. Jeg glæder mig i hvert fald til at komme i gang med at prøve dem af.

Jakob Rukov, der har fårekyllingefarmen, Bugging Denmark har skrevet et levende og inspirerende forord, og forskeren Lars Henrik Lau Heckmann fra DTI i Århus afslutter i bogens efterskrift med en række hårde facts om insekters fortræffelighed i forhold til sundhed og klima.

En smuk, seriøs og inspirerende kogebog, som jeg varmt kan anbefale.

 

 

 

 

Nu kan du købe frysetørrede insekter her

mikes insekter

Mike Erikstrup er begyndt at sælge frysetørrede insekter fra sin webshop.  Blend dem i pesto, mal dem til mel og brug dem i bagværk, som ekstra næringstilskud eller rist dem på panden med salt og krydderier som snack.

De er godkendt af Fødevarestyrelsen og kommer fra den ældste og mest veletablerede insektfarm i Europa, Kreca.

Velbekomme 🙂

ENORM er på markedet fra i dag

IMAG0959

Hvis du af en eller anden grund ikke selv har mod på at tilberede melorm, så kan du nu købe dem færdigbagt, hvor du blot skal drysse dem på din mad. Det kan være en salat som her foroven eller på purerede grøntsagssupper – eller vaniljeis for den sags skyld. De kommer i små fine glas til 45 kr. pr. stk. lige til at tage i tasken og byde vennerne som snack over en øl.

Lasse Hinrichsen, som er manden bag ENORM, er en af de første danske insekt producenter, og i denne weekend lancerer han sine melorme snacks på Food Festival Aarhus på Tangkrogen. Se mere på hans hjemmeside her.

Du kan se her, hvor du kan købe dem:  http://www.enormfood.com/forhandler/

Ovenstående salat er blot bagte, søde kartofler, blancherede asparges broccoli, semidried tomater i olie og feta – med et drys af Lasses melorme.

“Bugs” i danske biografer lige om lidt

BUGS_Mailbanner_Ben1

På onsdag har filmen “Bugs” premiere i mere end 50 biografer fordelt over hele landet. “Bugs” er en film om 3 fyre fra Nordic Foodlab, der tager på kulinarisk opdagelsesrejse til lande, hvor det at spise insekter er en helt naturlig del af hverdagen. De kommer vidt omkring, og får smagt på alt fra græshopper til store fuldfede larver og ostemaddiker i den Sardiniske delikatesse Casu Marzu, der dybest set er en fåremælksost angrebet af maddiker. De udforsker også insekternes gastronomiske potentiale i eget laboratorium, et såkaldt studie i deliciousness.

Når man ser filmen får man lyst til selv at smage, og den mulighed har man faktisk, hvis man går til premiere på filmen i Ålborg, Århus, Bagsværd, Herlev eller Rødovre. Se nærmere her.

Filmen starter med at stille spørgsmålet, “Kan insekter redde verden?” Det er et udmærket spørgsmål. Hvad de når frem til, vil jeg ikke afsløre her. Jeg vil blot sige, at insekter i sig selv selvfølgelig ikke kan redde verden. De kan være et middel til at gøre en forskel, men opgaven med at redde verden,  kræver et opgør med den måde vi plejer at forbruge og producere fødevare på. Insektbevægelsen er blot et udtryk for én måde at tage ansvar på i forhold til den problematik.

Er man efter filmen fortsat nysgerrig på insekter, er der masser af information at hente på Bugsfeed.