cropped-cropped-13170654_10154378953337345_874811984_o.jpg

“Insectivore” – Danmarks første insektkogebog

insectivore

 

Her i oktober udkommer Rasmus Leck Fischer og Flemming Gernyx’ kogebog med insekter på Muusmanns Forlag. Rasmus er tidligere kok på Søllerød Kro og er i dag køkkenchef i firmaet, Gastronomisk Innovation, hvor han afholder workshops, private middage og udvikler opskrifter for Gastro. Han er en af Danmarks mest nyskabende og råvare nysgerrige kokke, der i denne fascinerende kogebog har kastet sig over insekterne som ny fødevare. Bogen er blevet til i samarbejde med fotografen, Flemming Gernyx, der har fotograferet til flere smukke kogebøger og bladet Gastro. Tilsammen udgør de et stærkt team, og de bedst tænkelige ambassadører for insektspisning i Danmark.

Jeg har længe glædet mig til den udkom, og er på ingen måde blevet skuffet. Billederne er smukke og får insekterne til at fremstå delikate og appetitlige. Insekterne er dog ikke hovedaktørerne i retterne. Snarere indgår de som et raffineret crunch her og et diskret krydderi dér. Altså et ganske godt sted at starte, hvis man ikke lige har lyst til at få tallerkenen fyldt op med græshopper, der hvor bøffen plejer at ligge.

Bogen byder på opskrifter med de tilgængelige arter i Danmark, og giver en fin introduktion til, hvordan de hver især skal behandles. Der er opskrifter på lidt af hvert, både i det søde og det salte køkken, og de fleste af dem er dejligt enkle og lige til at gå til. Samtidig er der også udfordringer for de mere ambitiøse køkkenentusiaster. Jeg glæder mig i hvert fald til at komme i gang med at prøve dem af.

Jakob Rukov, der har fårekyllingefarmen, Bugging Denmark har skrevet et levende og inspirerende forord, og forskeren Lars Henrik Lau Heckmann fra DTI i Århus afslutter i bogens efterskrift med en række hårde facts om insekters fortræffelighed i forhold til sundhed og klima.

En smuk, seriøs og inspirerende kogebog, som jeg varmt kan anbefale.