Vil du have chapulines på din taco?

IMAG0538

I Kødbyen ligger en lille take away Tacos bar, Hija de Sanchez Tacos, hvor man kan få chapulines på sin taco, hvis man spørger efter det. Chapulines er græshopper, der er ristet med chili og limesaft. Smagen er intens på den gode måde, af chili, umami og et syrligt tvist fra limesaften, der giver et meget godt modspil til den ellers fedtholdige mexicanske mad.  I Mexico spiser man dem som snack alene eller som crunch på sin tacos eller tortilla. Man kunne jo håbe, at det ville blive en tradition, der bredte sig til de danske tacos barer også.

IMAG0541

International fejring af biodiversitet

biodiversitet

 

https://www.cbd.int/doc/notifications/2016/ntf-2016-018-idb2016-en.pdf

I dag er FN’s fejring af biodiversitet. Biodiversitet er grundlaget for alt liv, og derfor noget vi er nødt til at tage vare på.  Alt for ensidig dyrkning af jorden med sprøjtegifte som redskab, går hårdt ud over dyre-(insekt) og planteliv.

Farmede insekter kan leve af spildprodukter fra økologisk landbrug og alligevel udgøre et højkvalitet protein til vores diæt. Hvis vi spiste flere farmede insekter, ville vi derfor kunne skære ned på forbrug af kød, der er så ressourcekrævende at producere. Til produktion af 1 kilo oksekød kræves 10 kilo planteføde og 15000 liter vand. Til sammenligning kræver 1 kilo insekter kun 1,7 kg planteføde og 1 liter vand. De 10 kilo planteføde til kvæg kommer som oftest fra enorme ensidigt dyrkede arealer, der går ud over biodiversiteten i de pågældende områder. Store mængder af regnskov er eksempelvis blevet fældet for at gøre plads til dyrkning af soya til dyrefoder.

Èn af måderne vi kan tage vare på naturen og biodiversiteten er ved at udvide vores repertoire af proteinkilder, og inkludere insekter som fødevare. En ugentlig insektdag ville gøre en stor forskel for både klima og biodiversitet. 2 milliarder mennesker spiser allerede insekter og de fleste anser det for at være en delikatesse – og med rette. Insekter smager virkelig godt. At vi ikke spiser dem skyldes udelukkende social arv – en arv vi kan ændre, hvis vi vil. Vi har gjort det med sushi, vi kan også gøre det med insekter.

Her er eksempler på retter med insekter:

http://time.com/3830167/eating-bugs-insects-recipes/

 

 

Dejlig dag på Farm Festival i Grindsted

Bugladies til Farm Festival i Grindsted med Mike Erikstrup. Børnene nærmest kastede sig over insekterne. Lover godt for næste generation 🙂

  • Mikes levende insekter bliver studeret godt og grundigt
  • Vores største fan 😀
  • Nina med melorme og ellevilde børn, der ikke kan vente med at smage!
  • Børn der rører ved levende insekter fra Mike Erikstrups hjemmeavl

Bugladies på Farm Festival i Grindsted

farmfestival

På fredag kridter Bugladies gummistøvlerne, og tager på Farmfestival i Grindsted. Her vil vi præsentere nogle af de mange børn, der er inviteret, til at smage ristede melorme fra Mike Erikstrups farm. Melormene vil blive drysset på en salat, der smager næsten lige som vingummi, men som kun består af frugt og grønt – og så selvfølgelig melorme. Entre er gratis, så har du lyst til at smage, er du velkommen til at slå et smut forbi – også selvom du er voksen.

Vi glæder os til at se jer og håber på godt vejr.

Bugworkshop for børn i Øksnehallen 17. juni-2. august

DSC00462

I går var Anne-Sofie og jeg ude på Herstedøster Skole for at holde foredrag, og gå i køkkenet med eleverne for at lave mad med insekter. De dybstegte græshopper med chili mayo var klart dem, der var mest populære.

Eleverne var forbavsende modige, og tøvede kun lidt overfor insekterne. Mange havde en positiv aha-oplevelse, hvor de efter at have smagt konstaterede, at de da smagte meget godt.

Hvis du kender en skoleklasse eller en fritidsklub, der kunne være interesseret i sådan en Bugworkshop, så kan det arrangeres med Øksnehallen i forbindelse med en fotoudstilling, der løber hen over sommeren http://www.africareframed.com/#events. Blot kontakt: Kit Vatit Jensen – mail: kit@dgi-byen.dk og aftal nærmere.

Læs artikel i Albertslund Lokalavis, der var ude og lave en reportage med eleverne: Albertslund Lokalavisen

Ramen med æg og voksmøllarver

13170654_10154378953337345_874811984_o

Foto: Anne-Sofie Tellerup

4 pers.

Voksmøllarverne:

75 g voksmøllarver (frost)
1 ts. mørk sesamolie
½ ts. salt
½ ts. røget paprika

Suppen:

3 spsk. mørk sesamolie
2 fed finthakket hvidløg
2 finthakkede stilke citrongræs
4 spsk. finthakket ingefær
1 bundt finthakket forårsløg (gem noget af den mørkegrønne del til topping)
2 spsk. rød karrypasta
1½ liter hønse-eller grøntsagsfond
3 spsk. soyasauce
1 spsk. sukker
saften fra 2 friskpressede lime
250 g nudler

Toppes med halve hårdkogte æg, frisk koriander, frisk thai basililkum, toppene fra forårsløgene – og selvfølgelig de bagte voksmøllarver.

Start med at bage voksmøllarverne. Bland dem i en skål med sesamolie og salt. Fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir og bag dem i en forvarmet ovn ved 200 gr. i ca. 12-17 min. Hold øje med dem. Tag en ud efter 12 min. og test om de er sprøde. Når de er færdige, hældes de i en skål og ½ ts røget paprika vendes heri. Vend godt rundt, så paprikaen fordeler sig på alle voksmøllarverne.

I en gryde svitses forårsløg, hvidløg, citrongræs og ingefær. Rør rundt til forårsløgene begynder at blive klare, og tilsæt så den røde karrypasta. Rør rundt til karrypastaen er fordelt på alle grøntsagerne og tilsæt så soyasauce, fond, sukker og halvdelen af limesaften. Lad suppen koge op, og smag om der skal mere salt eller limesaft i. Den skal have et friskt, syrligt bid, men ikke være decideret sur.

Kog nudlerne for sig efter anvisningerne på pakken. Når de er møre hældes det varme vand fra og koldt vand hældes på.

Ved servering placeres en portion kogte nudler i en skål, suppen hældes over og der toppes med 1-2 halve hårdkogte æg, grofthakket thaibasilikum, forårsløgstoppe, frisk koriander og de bagte voksmøllarver.