Produktion af insekter i containere

featured3http://www.entocube.com/

Jeg er lige blevet gjort opmærksom på dem her (Tak til Lukas Renlund for det). De har simpelthen designet et insektbrug (Entocube) i en container. Hvis jeg havde en have, kunne det kun gå for langsomt med at bestille én.

Foderet til de fårekyllinger, de opdrætter her, får de fra storkøkkener, der jo altid har et stort overskud af salatblade og andet grønt affald. Det vil sige, at når du først har investeret i sådan en container, så vil du være selvforsynende med høj kvalitets protein (der indeholder alle de essentielle aminosyrer, som din krop har brug for) resten af livet og som ekstra bonus vil du have minimeret dit madspild radikalt. Slut med at ærgre sig over at smide broccolistokke, de yderste blade af kålhovederne eller de runkne æbler ud.

Det kunne også være den perfekte julegave til 3. verdens lande. I stedet for at give en ged, der er i øvrigt er drøvtygger og dermed udleder CO2 i atmosfæren, når den bøvser og prutter, kunne man give en Entocube.

Når det nu er så nemt, så kunne man også give et par stykker til de stakkels svinebønder herhjemme, så de kan begynde at omstille deres svinebrug til insektbrug. Det ville være rigtig god karma. Jeg vil foreslå, at man opretter en fond, der donerer penge til svinebønder, som lægger om til insektbrug. Det skal i hvert fald ikke være pengene, der er undskyldning for ikke at lægge om til noget mere dyrevenligt.

 

 

Tomorrow’s Meatball

08-Bugball-(c)-Lukas-Renlund

Foto: Lukas Renlund

Space10 er et super spændende projekt, der udforsker urban living og udvikler ideer til bæredygtige løsninger i fremtiden.  Det er et sted, der syder af kreativ  nysgerrighed og hvor folk med meget forskellige baggrunde og projekter mødes. I går afholdt de et arrangement med fokus på fremtidens fødevarer. Her var jeg inviteret til at tale sammen med en række andre, der lige som jeg, er i gang med at udforske, hvordan vi kan spise mere bæredygtigt i fremtiden. Overskriften på aftenen var “Tomorrows meatball” og der var mange spændende bud på, hvordan vi kan producere alternativer til kød, uden at gå på kompromis med den sensoriske kvalitet. Sundt og bæredygtigt behøver nemlig ikke være det samme som kedeligt og utilfredsstillende. Det var der bred enighed om i lokalet. Der var også smagsprøver og til denne lejlighed havde jeg kreeret min egen insektholdige version af “Tomorrows meatball”. Det var voksmøllarver bagt ind i en kartoffel/græskarbolle. Der blev taget nysgerrigt imod dem og næsten ikke rynket på næsen.  Faktisk vakte de en del overrasket begejstring. Opskriften på dem kan du finde herunder.

Efter denne aften tror jeg nu endnu mere på, at der er en fremtid for insekter på danskernes middagsborde, og at vi i det hele taget går en fremtid i møde, der byder på masser af spændende kulinariske oplevelser uden kød. Men det kræver, at vi bliver bevidste forbrugere, der stemmer med Dankortet og stiller krav til producenterne. Du kan gøre dit, ved at gå ned i dit lokale supermarked og spørge efter insekter (Sig at de kan bestille dem hos Kalu A/S næste gang, de køber varer hjem). Det er stadig alt for få steder her i Danmark, hvor man kan købe dem, men hvis tilstrækkeligt mange kunder spørger efter dem, lander de i frysedisken til sidst.

 

Tomorrow’s meatball

 

Fresh-Living-Lab-Tomorrows-Meatball-09_11_2015-062

Foto: Lukas Renlund

Her er min insektholdige udgave af “Tomorrows” Meatball. Serveres med en god salat og evt. chili mayo. Enjoy.

4 pers.

2 spsk. rapsolie (ikke den koldpressede)
150 g voksmøllarver (frost)
1 fint hakket rødløg
2 fed knust hvidløg
1 ts. paprika
½ kg skrællede kartofler, der er skåret i kvarte
1/4 af et Hokkaido græskar skåret i mindre stykker
2 æg
100 g revet cheddar
1 dl rasp af god kvalitet
1 ts. salt

Rasp og rapsolie til at “ovnpanere” med.

Kog kartofler og græskar til de er møre. Mens de koger svitses løg og hvidløg på en pande med rapsolie og når løgene bliver klare, tilsættes voksmøllarverne og ristes med et minuts tid, hvorpå paprikaen og lidt salt drysses på. Rør i det hele et par minutter endnu og hæld så det hele ned i en stor skål. I samme skål hældes de varme kartofler, græskar, rasp, salt og den revne cheddar. Det hele piskes grundigt sammen. Pisk ikke for meget, for så bliver kartoflerne seje. Del nu æggene i hvider og blommer. Pisk hviderne stive og vend dem i dejen. Lad den stå og trække ½ time før den med en spiseske formes til boller. Disse boller rulles først på en tallerken med lidt rapsolie og derefter i en skål med rasp. Læg nu bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir og bag dem ca. 15 min (til de begynder at blive brune i kanten) i en 200 gr. forvarmet ovn (vigtigt at den er godt varm).

Bollerne kan sagtens spises som de er, men med chili mayo er de helt fantastiske, og du har jo både æggeblommer og rapsolie lige ved hånden, så hvorfor ikke udnytte det?

Chili mayo

2 æggeblommer
1½ spsk. stærk chili sauce (Sriracha fås i Fakta og hos de fleste grønthandlere)
2 dl rapsolie (ikke den koldpressede)
1 ts, risvinseddike eller hvid balsamico
½ ts salt

I en stor kop piskes (med en elpisker, hvor du kun bruger det ene piskeris) æggeblommerne luftige sammen med chili sauce, eddike og salt (min. 45 sek.). Derefter tilsættes rapsolien lidt efter lidt under konstant piskning og voila, har du den bedste chili mayo.