Power protein madpandekager med fårekyllinger

pandekager

De her pandekager er de rene nærings bomber pakket med proteiner, vitaminer og mineraler.  De er ideelle til madpakken eller efter træning – og så smager de godt.

Til 5 store pandekager:

5 æg
45 g frysetørrede fårekyllinger blendet til mel
1 dl chiafrø
1 dl mælk
4 mellemstore kartofler skåret i mindre stykker med skræl
1 fed knust hvidløg
1 stor håndfuld hakket persille
1 stor håndfuld hakket ramsløg eller forårsløg
1 ts. fint salt
1 dl rapsolie (ikke den koldpressede) til stegning

Samtlige ingredienser puttes i en foodprocessor og blendes grundigt til en jævn masse. Lad den derefter stå og trække ca. 20 minutter, så chiafrøene kan suge væden til sig.

En pande varmes godt op, og 1 spsk. rapsolie fordeles på den. Med en ske fordeles 1/5 af massen på panden. Brug bagsiden af en spiseske til at glatte dejen ud til en jævn, tynd pandekage. Efter et par minutter vendes pandekagen og steges yderligere et par minutter på den anden side. Pandekagen lægges over på en tallerken og processen gentages med de resterende 4 pandekager. Serveres evt. med en salat med feta.

Næringsindhold pr. 100 g, 781 kJ :

Protein 9 g, kulhydrat 9,6 g, mættet fedt 1,8 g, monoumættet fedt 5 g, polyumættet fedt, 4,3 g, kostfibre 3,5 g

Rødkålssalat med fårekyllingepesto og melorme topping

11169126_10206712965122053_1317371808_n

“Vil du have et lille drys melorme på din salat?” hørte jeg mig selv spørge adskillige gange i går. Normalt et ret bizart spørgsmål, men i går var det Forskningens Døgn på Lyngby Bibliotek og jeg var blevet hyret til at lave smagsprøver med insekter. Folk var overraskende modige og positive, og langt de fleste gange var svaret på mit spørgsmål; “Ja, tak.” – Det synes jeg jo, er fantastisk.

Rødkålssalat 4 pers.:

1/4 rødkålshoved skåret i fine tern
1 fennikel skåret i fine tern
2 conferencepærer skåret i fine tern
kernerne fra ½ granatæble

Alle ingredienserne puttes i et fad, blandes med 1 dl fårekyllingepesto og drysses til sidst med ristede, saltede melorme.

Fårekyllingepesto:

45 g frysetørrede fårekyllinger
1 stor håndfuld persille
1 stor håndfuld basilikum
8 valnødder
3 spsk. friskrevet parmesan
1½ dl god olivenolie
1 strøget ts. salt
1 fed knust hvidløg

I en foodprocessor blendes fårekyllingerne til mel. Tilsæt resten af ingredienserne og blend til en jævn, glat pesto.

Ristede melorme:

50 g frysetørrede melorme
½ dl olivenolie
1 ts. strøget fint salt

På en pande varmes olien op. Når den er gennemvarm, tilsættes de frysetørrede melorme, og der røres rundt i et par min. Tilsæt salt og vend det godt rundt i yderligere nogle sekunder, hvorefter melormene hældes op på en tallerken til afkøling.

Blomkålssuppe med ramsløg og drys af melorme

blomkål

 

Ristede, saltede melorme er dejligt knasende, og fungerer fantastisk som topping på purerede grøntsagssupper.  Ovenstående er en lille smagsprøve fra Forskningens Døgn på Lyngby Bibliotek.

4 pers.:

½ dl olivenolie
1 stor håndfuld fint hakkede, friske ramsløg
1 liter letmælk
1 blomkålshoved skåret i små bitte stykker
salt og friskkværnet peber

Svits ramsløgene i olivenolien i en gryde. Når de er blevet godt slatne hældes 7 dl af mælken i. Rør rundt med jævne mellemrum, så det ikke brænder på. Lige før mælken kommer op at koge kommes blomkålen i. Lad det komme op at koge, og skru så ned for blusset og lad det simre ca. 10 min. Med en stavblender pureres suppen og når den er helt glat tilsættes resten af mælken. Smag til med salt og friskkværnet peber.

Ristede, salte melorme:

½ dl god olivenolie
50 g melorme (frost)
1 strøget ts. fint salt

På en pande varmes olien op og når den er gennemvarm tilsættes melormene. Rør rundt et par minutter ved middel varme til de er helt sprøde, og drys derpå med salt. Rør rundt yderligere nogle sekunder og hæld dem derpå over på en tallerken til afkøling. Drys dem gavmildt på suppen som topping.

Soyabagte fårekyllinger

soyabagte

 

Jeg serverede disse her som snacks i går til Forskningens Dag på Lyngby Bibliotek. Der var forbavsende mange, der smagte dem og kunne lide dem. De er dejligt knasende og salte. Perfekt til en kold øl i stedet for chips. Og så er de nemme at lave, fulde af protein og med et lavt calorieindhold. What’s not to like?

Jeg har købt dem på Eat Grub  og opskriften står både på deres hjemmeside og på pakningen.

Kandiserede græshopper med frysetørrede hindbær

kandiserede fårekyllinger

 

Jeg lavede disse her kandiserede græshopper til Forskningens Dag på Lyngby Bibliotek. Mens de stadig er lune smager de lidt som candyfloss, og når de er kølet af smager de som guldkorn. Der var rift om dem blandt børnene.

ca.  60 stk.:

60 frysetørrede græshopper

1 dl sukker

½ dl vand

2 spsk frysetørrede hindbær

Nip forsigtigt vingerne af græshopperne. De er nemlig ikke så lækre. På en pande puttes sukker og vand. Varm det op ved jævn varme og under konstant omrøring. På et tidspunkt tørrer det ind og bliver tørt og hvidt. Bliv nu ved med at røre rundt til det smelter og bliver lysebrunt. Det er vigtigt, at der ikke er for meget varme, så brænder det på.  Når alle klumper er smeltet hældes græshopperne i og der røres rundt til de er dækket af karamelmasse. Rør ikke for lang tid, da de nemt går i stykker. Hæld dem over på en bageplade beklædt med bagepapir. Drys med det samme med de frysetørrede hindbær. Skil dem ad med to gafler. Det gælder om at være hurtigt på fingrene, da karamelmassen hurtigt stivner.

Et godt tip, hvis man ikke har prøvet det før, er at øve sig først med mandler.  Græshopperne er nemlig frygtelig dyre. Udskift blot græshopperne med 1 pose mandler.

 

Forskningens døgn på Lyngby Bibliotek

duft af mad (1)
Foto: Dreaming Light Photography

Lørdag d. 25. april  kl. 10-14 vil jeg være at finde foran Lyngby Bibliotek, hvor jeg er blevet hyret til at lave mad med insekter og servere smagsprøver. Jeg er super spændt på, hvor mange der vil komme og smage.

Så har du lyst til at smage:

  • Kandiserede græshopper
  • Pasta med fårekyllingepesto
  • Rødkålssalat med fårekyllingepesto og ristede melorme
  • Ramsløg-blomkålssuppe med ristede melorme

Så kom forbi og sig hej.

Hvis du kommer kl. 13, kan du desuden høre et spændende foredrag med Joachim Offenberg, der fortæller om alle fordelene ved at spise insekter, og  hvilke af dem vi kan forvente at se på menuen i fremtiden. Her har du også mulighed for at smage på myrer (smager af citron – eller af appelsinskal, hvis det er orangemyrer) og se en video om, hvordan man parterer en skorpion.

Jeg håber vejret holder, og at vi ses på lørdag.