Første konference om insekter i Danmark

I går deltog jeg i den første konference om insekter holdt i Danmark. Der var mange spændende indslag fra videnskabsmænd- og kvinder og private producenter fra udlandet. Mens jeg sad der og kiggede på powerpoints med billeder af insekter og retter med insekter, gik det pludselig op for mig, at min egen afsky for insekter var forsvundet, og at jeg var oprigtig skuffet over, at der ikke var insekter på menuen til frokost. Den eneste mulighed for at smage insekter, var de kiks jeg selv havde medbragt til konferencen, som et lille reklameindslag for min blog.

Efter konferencen er jeg fuldt overbevist om, at det bare er et spørgsmål om tid, inden vi kan købe insekter og produkter beriget med insektprotein her i Danmark. I Holland er det allerede muligt. Hvis danskerne har kunnet vænne sig til sushi, kan de også vænne sig til insekter. Den første gang er en overvindelse, men efter det bliver det nemmere og nemmere.  Specielt med den tanke in mente, at for hver bid man tager, bidrager man til bedre klima, økonomi og dyrevelfærd.

Den største hindring for insektspisning i Danmark er lovgivning.  I Holland og Belgien er det tilladt at producere og sælge insekter til menneskeføde, men ikke her i Danmark. Hvordan Noma slap afsted med deres myrer på menuen, ved jeg ikke, men som det er nu, er der ingen producenter i Danmark, da insektproduktion og salg af insekter til menneskeføde, ikke er tilladt. Jeg frygter lidt, at vi herhjemme kommer bagud på insektmarkedet af den grund, og jeg vil derfor opfordre til at dele dette indlæg på de sociale medier i håb om, at politikkerne får øjnene op for udfordringen og skynder sig at tage den op.

http://www.dr.dk/Nyheder/Viden/Miljoe/2014/11/192357.htm

 

 

Power müslibarer

IMAG0751

Melorme eller tørrede fårekyllinger er oplagte at bage ind i müslibarer og dermed give dem et ordentligt skud protein. Disse er det rene slik.

Til ca. 20 müslibarer:

75 g tørrede melorme eller tørrede fårekyllinger

½ stang vanilje klippet i små stykker

100 g havregryn

100 g fint hakkede, tørrede abrikoser

100 g lyse rosiner

150 g hakkede mandler

100 g hasselnødder

100 g smør

100 g honning

1 dl rørsukker

100 g fint hakket mørk chokolade 70%

Blend vaniljestangen og de tørrede melorme eller fårekyllinger til pulver og bland det i en stor skål med havregryn, mandler, nødder, rosiner, abrikoser og hasselnødder. I en gryde smeltes sukker, honning og smør- og denne blanding æltes ind i ingredienserne i skålen. Blanding puttes herefter i et ildfast fad (ca. 20 cm x 30 cm) beklædt med bagepapir og mases godt sammen. Bages i en forvarmet ovn i 20 min ved 150 gr. varmluft. Tages derefter ud og køles helt af.

Smelt 2/3 af den hakkede chokolade over vandbad. Når chokoladen er helt smeltet og blank, tages den af varmen og den sidste 1/3 af chokoladen røres i. Når alle klumperne er smeltede, hældes chokoladen over massen med bagt müslimasse, hvor den fordeles jævnt. Stil den i køleskabet, og efter 1 time kan blokken tages ud og skæres til müslibarer.

Er der kanter eller andre uregelmæssige stykker til over kan disse smuldres til müsli og drysses over yoghurten til morgenmad.

Energiindhold pr. 100 g ved brug af melorme:

1817 kJ – protein 11,4 g, kulhydrat 46,2 g, fedt 25,2 g (mæt. fedt 6,6 g, monoumættet. 7,1g, polyumættet 1,6 g)

Energiindhold pr. 100 g ved brug af fårekyllinger:

1895 kJ – protein 13 g, kulhydrat 45 g, fedt 25 g (mæt. fedt 6,6 g, monoumættet 6,7 g, polyumættet 1,5 g)

Lavetter asian style

IMAG0663 (1)

 

Voksmøllarver er bløde og har et højt proteinindhold, der får dem til at stivne, når de bliver varmet op- lidt lige som æg, og dette gør dem meget velegnede til omeletter. De her er inspireret af det thailandske køkken og smager fantastisk.

Til 4 lavetter:

150 g frosne voksmøllarver (kan købes hos Kalu A/S)

2 ts frisk hakket ingefær

1 ts knust hvidløg

1 ts fiskesauce

1 ts Sriracha chilisauce

1 ts fint hakket citrongræs

4 ts piskefløde

1 æggehvide

1  knivspids salt

2 ts Maizena

1 finthakket rødløg

2 ts rapsolie til stegning

Optø voksmøllarverne og blend dem med ingefær, hvidløg, fiskesauce, chilisauce, citrongræs, piskefløde, æggehvide, salt og Maizena. Når massen er blevet jævn tilsættes de fint hakkede rødløg og der blendes et kort sekund.

På en pande varmes en smule rapsolie op (ikke den koldpressede) og når det er godt varmt, hældes 1/4 af massen på panden, hvor den bredes lidt ud til en tynd omelet. Efter ca. et minut vendes omeleten med en paletkniv og steges yderligere et minut til den er dejlig gylden. Denne proces gentages med alle 4 omeletter.

IMAG0677

Herover har jeg serveret omeletterne med en salat bestående af en håndfuld frisk thaibasilikum, koriander, ærteskud og lidt pomelo + en dressing med peanutbutter, limesaft, mangochutney og kokosmælk.

O – kiks

IMAG0733

Melorme er oplagte at bage ind i kiks eller knækbrød. Når de er tørrede, smager de lidt nøddeagtigt og næringsværdierne i dem er stort set de samme, som hvis de er friske. Blender man de tørrede orme, får man noget der minder om fuldkornsmel. Her er de bagt ind i kiks og herhjemme har de været en stor succes.

Til ca. 40 kiks:

150 g melorme (bag dem i ovnen i ca. 10 minutter eller til de er helt tørre)
2 dl fint hakkede pecannødder
1 dl sesamfrø
1 dl havregryn
1 dl solsikkekerner
1 dl grahamsmel
2 dl hvedemel
1 ts fint salt
3 ts lakridspulver
1 knivspids cayennepeber
1 ts bagepulver
1 dl rapsolie
2 dl vand

Blend de tørrede melorme til pulver og bland dem med alle de tørre ingredienser i en stor skål. Tilsæt olie og vand og ælt det hele godt sammen. Dejen deles nu i 2 lige store klumper og rulles ud hver for sig mellem to stykker bagepapir til de er helt tynde. Det øverste stykke bagepapir hives af og med en kniv skæres der linier på kryds og tværs i dejen, så der fremkommer tern i kiksestørrelse. Bag dem i  en forvarmet ovn, 12 min ved 180 gr. varmluft – gerne samtidig i to etager.

Energiindhold pr. 100 g:

1569 kJ – protein 11,4 g, kulhydrat 23,4 g, fedt 29,1 g (mættet fedt 2,5 g, monoumættet 13 g, polyumættet 8,3 g)