Kategoriarkiv: Snacks med insekter

Chapulines – the Mexican way

IMAG1386

Så enkelt og så lækkert. I Mexico serverer man græshopper ristet med limesaft, salt og chili enten som snack for sig selv eller i Tacos. De smager fantastisk med en kold øl. Kan ikke anbefale dem  nok. Prøv dem.

Til 10 pers.
3 bakker græshopper (150 g) optøet fra frost og ben pillet af
saft af en limefrugt
2 spsk. rapsolie (ikke den koldpressede, den billige, smagsneutrale)
1 ts fint salt
½-1 ts chipotle chilipulver

Bland alle ingredienserne i en skål. Fordel derefter græshopperne på en bageplade med bagepapir og bag dem i en forvarmet ovn i ca. 20 min ved 175 gr. varmluft. Hold øje med dem til sidst. De skal være sprøde, men ikke brændte. Smag på dem, når de er taget ud og drys evt. med lidt mere salt.

Stærk-søde græshopper med sesam og lime

De her snacks er simpelthen uimodståelige.

Til 20 pers:

150 g græshopper (frost)
1 spsk. brun farin
3 spsk. soya
½ ts. salt
2 spsk. Sriracha chilisauce
5 spsk. sesamfrø tørristet på en pande til de bliver gyldne
3 limefrugter skåret i både

Pil benene af græshopperne (dem der ikke er faldet af af sig selv under frysning). Rist sesamfrøene til de bliver gyldne og hæld halvdelen ud på en bageplade beklædt med bagepapir og spred dem godt ud. Den anden halvdel gemmes i en skål til senere brug. Varm derpå en pande op og tilsæt brun farin, soyasauce, salt og chilisauce. Når den brune farin er opløst og det hele bobler lystigt, tilsættes græshopperne. Vend godt rundt i dem, så de bliver helt dækkede af sauce over det hele. Efter ca. 8  minutter (det er vigtigt, at de bliver stegt længe nok, ellers bliver teksturen for hård og græshopperne får en melet eftersmag), hvor der røres jævnligt ved medium varme, tages panden af varmen og græshopperne hældes nu over på bagepapiret med sesamfrøene. Med det samme hældes resten af sesamfrøene ud over græshopperne, som separeres fra hinanden med et par gafler.

Serveres afkølede med et par dråber friskpresset limesaft henover.

Crunchy voksmøllarver

IMAG0298 (1)

 

“De smager jo lige som flæskesvær” er den sætning jeg har hørt mest i forbindelse med serveringen af dem her. De er virkelig gode at starte med, hvis man ikke føler sig helt tryg, ved det der med insekter – og så er de super nemme og hurtige at lave.

1 skålfuld:

150 g voksmøllarver (frost)
1 spsk. rapsolie
1 ts. fint salt
1 ts. røget paprika eller barbecuekrydderi

Tænd ovnen på 175 gr. varmluft. Hæld voksmøllarverne direkte fra fryseren og op i en skål og bland dem med olie, salt og paprika. Hæld dem derefter ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Sørg for at fordele dem på bagepladen, så de ikke ligger for tæt. Når ovnen er gennemvarm, bages de i 17-20 min. Hold dog øje med dem, så de ikke brænder på. Tag dem ud, og test om de er sprøde. Hvis ikke, puttes de tilbage i ovnen og bager videre et par minutter mere. Det er vigtigt, at de er helt sprøde.

IMAG0286 (1) Se hvor glad hun ser ud.

Marinerede græshopper som snack

IMAG0107

 

Der blev spist en del græshopper her i weekenden. Marinaden her fik dem til at glide ekstra nemt ned.

Marinade til en bakke græshopper:

2 fed knust hvidløg
3 spsk. frisk presset lime saft
2 spsk. Sriracha sauce (chili sauce- fås i Fakta)
2 spsk fiskesauce
8 spsk. rapsolie (den billige- ikke den koldpressede)

Bland ovennævnte ingredienser sammen. Befri  græshopperne for ben (de fleste er allerede faldet af, når de bliver frosset) og put dem i en husholdningsplasticpose sammen med marinaden. Luk posen og lad dem ligge og trække i køleskabet natten over. Lige før de skal serveres, varmes en pande op til den er rygende varm. Derpå tages græshopperne ud af posen (brug kun den marinade, der hænger ved, ellers bliver de mere kogt end stegt – og det går ud over sprødheden) og steges herpå i ca. 8 min – altså lidt længere tid end man umiddelbart tror. Læg dem på lidt fedtsugende papir og server straks til en kold øl eller et glas vin. De fleste siger, at de minder om rejer.

Havregrødschips med melorme og lakridssalt

havregrødschips

De er super sprøde og super sunde. What’s not to like?

Til ca. 20 chips:

1 dl havregryn
2 dl vand
1 strøget ts. lakridssalt (fås i Irma)
1 spsk sesamfrø
2 spsk melorme

Bland havregryn, vand og lakridssalt i en kasserolle og kog  det til en klistret grød. Tag grøden af varmen  og med en ske sættes klatter af grød på en bageplade beklædt med bagepapir. Smør dem ud til tynde flader af 1 mm’s tykkelse. Drys hver chips med sesamfrø og melorme og mas dem lidt ned i grødpladen til de sidder fast. Bag chipsene i en forvarmet ovn i 30 min ved 150 gr. varmluft.

Går super godt sammen med et glas koldt øl.

 

Soyabagte fårekyllinger

soyabagte

 

Jeg serverede disse her som snacks i går til Forskningens Dag på Lyngby Bibliotek. Der var forbavsende mange, der smagte dem og kunne lide dem. De er dejligt knasende og salte. Perfekt til en kold øl i stedet for chips. Og så er de nemme at lave, fulde af protein og med et lavt calorieindhold. What’s not to like?

Jeg har købt dem på Eat Grub  og opskriften står både på deres hjemmeside og på pakningen.

Kandiserede græshopper med frysetørrede hindbær

kandiserede fårekyllinger

 

Jeg lavede disse her kandiserede græshopper til Forskningens Dag på Lyngby Bibliotek. Mens de stadig er lune smager de lidt som candyfloss, og når de er kølet af smager de som guldkorn. Der var rift om dem blandt børnene.

ca.  60 stk.:

60 frysetørrede græshopper

1 dl sukker

½ dl vand

2 spsk frysetørrede hindbær

Nip forsigtigt vingerne af græshopperne. De er nemlig ikke så lækre. På en pande puttes sukker og vand. Varm det op ved jævn varme og under konstant omrøring. På et tidspunkt tørrer det ind og bliver tørt og hvidt. Bliv nu ved med at røre rundt til det smelter og bliver lysebrunt. Det er vigtigt, at der ikke er for meget varme, så brænder det på.  Når alle klumper er smeltet hældes græshopperne i og der røres rundt til de er dækket af karamelmasse. Rør ikke for lang tid, da de nemt går i stykker. Hæld dem over på en bageplade beklædt med bagepapir. Drys med det samme med de frysetørrede hindbær. Skil dem ad med to gafler. Det gælder om at være hurtigt på fingrene, da karamelmassen hurtigt stivner.

Et godt tip, hvis man ikke har prøvet det før, er at øve sig først med mandler.  Græshopperne er nemlig frygtelig dyre. Udskift blot græshopperne med 1 pose mandler.

 

O – kiks

IMAG0733

Melorme er oplagte at bage ind i kiks eller knækbrød. Når de er tørrede, smager de lidt nøddeagtigt og næringsværdierne i dem er stort set de samme, som hvis de er friske. Blender man de tørrede orme, får man noget der minder om fuldkornsmel. Her er de bagt ind i kiks og herhjemme har de været en stor succes.

Til ca. 40 kiks:

150 g melorme (bag dem i ovnen i ca. 10 minutter eller til de er helt tørre)
2 dl fint hakkede pecannødder
1 dl sesamfrø
1 dl havregryn
1 dl solsikkekerner
1 dl grahamsmel
2 dl hvedemel
1 ts fint salt
3 ts lakridspulver
1 knivspids cayennepeber
1 ts bagepulver
1 dl rapsolie
2 dl vand

Blend de tørrede melorme til pulver og bland dem med alle de tørre ingredienser i en stor skål. Tilsæt olie og vand og ælt det hele godt sammen. Dejen deles nu i 2 lige store klumper og rulles ud hver for sig mellem to stykker bagepapir til de er helt tynde. Det øverste stykke bagepapir hives af og med en kniv skæres der linier på kryds og tværs i dejen, så der fremkommer tern i kiksestørrelse. Bag dem i  en forvarmet ovn, 12 min ved 180 gr. varmluft – gerne samtidig i to etager.

Energiindhold pr. 100 g:

1569 kJ – protein 11,4 g, kulhydrat 23,4 g, fedt 29,1 g (mættet fedt 2,5 g, monoumættet 13 g, polyumættet 8,3 g)